english nederlands

De eerste verhalen van Paul Evanby verschenen vanaf 1985 in de reeks Ganymedes-bundels van A.W. Bruna & Zn. In 1988 won hij meteen, als jongste auteur ooit, de Millennium-prijs (later: Paul Harland Prijs). Sindsdien heeft hij een bescheiden oeuvre geproduceerd dat onder verschillende pseudoniemen gepubliceerd is in diverse anthologieën, collecties en tijdschriften, zoals de Ragnarok-bundels van Babel Publications, de Zwartboeken van Verschijnsel, Holland SF, Waen Sinne en meer.

In 1995 verscheen Systems of Romance, een bundel met Engelstalige verhalen van zijn hand in samenwerking met de vroegtijdig gestorven schrijver Paul Harland: een collectie die in Groot-Brittannië onthaald werd met lovende kritieken van bijvoorbeeld de bekende recensent Andy Sawyer van de Science Fiction Foundation: ‘This is confident writing which neither proclaims a “national tradition” nor echoes that of others, but connects with a whole range of romantically imaginative storytelling.’ In 2003 verscheen bij Babel de collectie Gödel Slam, een bundeling van elf Nederlandstalige verhalen. Deze bundel bevat ook het verhaal waarmee hij in 2001 (natuurlijk het SF-jaar bij uitstek) voor de tweede keer de Millennium-prijs won.

Zijn verhalen zijn in de VS en Groot-Brittannië verschenen in ondermeer Interzone, Harrington Gay Men's Literary Quarterly en de thema-anthologie The Elastic Book of Numbers, die in 2006 de British Fantasy Award in de categorie Best Anthology in de wacht sleepte, een eer die de bundel deelde met de roman Anansi Boys van Neil Gaiman.

In september 2009 verscheen zijn eerste roman, De scrypturist, bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij. Dit boek, dat al snel opzien baarde door de rijk vormgegeven en originele wereld waarin het speelt, werd gevolgd door zijn tweede, De vloedvormer, in november 2010.

Zijn nieuwste boek, Een rivier van goden, speelt zich af in een Bronzen Tijdperk, in een Mesopotamiƫ van de verbeelding. Het verscheen in 2013.